Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Το εφιαλτικό HFCS

Μια ωραία μέρα του 1975, οι Αμερικάνοι μεγαλοαγρότες βρέθηκαν με μια υπαρπαραγωγή σε καλαμπόκι στα χέρια τους, καλαμπόκι που δεν υπηρχε τρόπος να διαθέσουν. 
Επειδή στην Αμερική μπορείς να κάνεις τα πάντα εφ'οσον έχεις χρήμα, οι μεγαλοαγρότες κατάφεραν να επιβληθεί το 1977 φόρος στην εισαγόμενη ζάχαρη, κίνηση που την έκανε απαγορευτικά ακριβή.
Η ζάχαρη είναι ομως πολύτιμη στην βιομηχανία τροφίμων. Βρίσκεται στα πάντα, απο τα γλυκά (λογικό), τα αναψυκτικά, τις σάλτσες, ακόμα και το ψωμί. Με λίγα λόγια η βιομηχανία τροφίμων θα έπρεπε να βρεί μια λύση εναλλακτική της ζάχαρης αλλά φτηνότερη.
Σε αυτό το σημείο επανερχόμαστε στην υπερπαραγωγή καλαμποκιού. Ολο αυτο το καλαμπόκι είχε μεταποιηθεί σε άμυλο. Το άμυλο, αν το διαλύσουμε σε νερό και το βράσουμε, πέρνουμε γλυκόζη, η οποία να σημειώσουμε είναι άγευστη (δεν είναι δηλαδή γλυκειά, οπως υποννοεί το όνομα της). 
Με μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν μια σειρά απο γενετικά τροποποιημένα ένζυμα (αλφα-αμυλάση, γλυκοαμυλάση του ασπαργιλλου, ισομεράση της ξυλόζης) αλλά και καταλύτες οπως υδράργυρος, καυστική σόδα και υδροχλωρικό οξύ, η γλυκόζη μετατρέπεται σε φρουκτόζη, η οποία, παρά το όνομα της, δεν έχει καμμία σχέση με φρούτα και λαχανικά. 
Ανακατεύοντας αυτη τη φρουκτόζη σε συγκεκριμένη αναλογία με γλυκόζη, καταλήγουμε στο σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης ή High Fructose Corn Syrup, HFCS.


Απο τη μία εχουμε την ακριβή (λόγω φόρων) ζάχαρη και απο την άλλη το πάμφθηνο HFCS, φτιαγμένο απο άχρηστο (πραγματικα για πέταμα) άμυλο. Και στη μέση έχουμε την CocaCola η οποία άπραξε την ευκαιρία και αντικατέστησε στα προιόντα της (από το 1977) την ζάχαρη με HFCS, σε μια συνταγή για τρελλά κέρδη!
Από τότε, το HFCS έχει βρει την θέση του σε χιλιάδες εφαρμογές. Χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως "φτηνο" γλυκαντικό αλλά και ως συντηρητικό, διότι ακόμα και τα παμφάγα βακτηρίδια αρνούνται να το καταναλώσουν. Δεν υπάρχει σάλτσα, κέτσαπ, μαρμελάδα και γλυκό που να μην το περιέχει.


Το HFCS έχει γίνει στόχος δεκάδων ερευνών. Κατηγορείται ως το ΒΑΣΙΚΟ αίτιο για την "επηδημία παχυσαρκίας" που πλήττει τους Αμερικάνους και όλους όσους αντιγράφουν τον τρόπο διατροφής τους. Το HFCS είναι ίσης θερμιδικής αξίας με την ζάχαρη, αλλά λόγω μιας χημικής ιδιομορφίας του μορίου της (είναι αριστερόστροφο) τα κύταρα μας δεν το "δέχονται" τοσο καλά και δεν το καίνε. Και η ινσουλίνη που παράγουμε δεν το αναγνωρίζει πολύ εύκολα με αποτέλεσμα να παράγεται λάθος ποσότητα, η οποία ειδοποιεί το κέντρο ελέγχου οτι πεινάμε.


Κάποια στιγμή κάποιος μελισσοκόμος σκέφτηκε να ταίσει τα μελίσσια του HFCS αντί για σκέτο ζαχαρόνερο. Αποδείχτηκε οτι σε θερμοκρασίες πάνω απο 45οC, είναι τοξικό και τα μελίσσια πεθαίνουν. Παράλληλα, σε ευρώπη και αμερική οι επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες!


Το HFCS που περιέχεται σε παιδικές τροφές είναι πιθανό να έχει προκαλέσει την (πρωτοφανή) εμφάνιση διαβήτη τυπου 2 σε παιδια 10 ετών
Η κατακραυγή μερίδας του κοινού ανάγκασε κάποιες εταιρίες να λανσάρουν HFCS-free εκδόσεις προιόντων τους, τα οποία έχουν χάσει πωλήσεις λόγω καταναλωτικών μποϊκοτάζ. 


Διαβάστε την ετικέτα: είμαι σίγουρος οτι στο 80% των τροφίμων θα βρείτε την ένδειξη "σιρόπι γλυκόζης φρουκτόζης". Μόλις βρείτε τετοιο τρόφιμο... πετάξτε το και μην το ξανα αγοράσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου