Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ενα αναψυκτικό την ημέρα μας δίνει επτά κιλά τον χρόνο

Αναδημοσίευση απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 24 Σεπ 2010 (Της Γαληνης Φουρα)


Ενα αναψυκτικό την ημέρα ισοδυναμεί με επτά περισσότερα κιλά τον χρόνο. Αντίστροφα, ένα καθημερινό γρήγορο περπάτημα 2 - 2,5 χλμ. συμβάλλει στην απώλεια επτά περιττών κιλών στο ίδιο διάστημα.
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, καθηγητής Παύλος Τούτουζας, επισημαίνει στην «Κ», εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς την Κυριακή, ότι το θέμα της διατροφής στις μέρες μας έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διαστροφής και συμβάλλει στην πανδημία των καρδιαγγειακών παθήσεων (οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την αιτία για 17,2 εκατ. θανάτους τον χρόνο).
«Πίνουμε αναψυκτικά και μετά καταφεύγουμε σε δίαιτες των 1.000 ή και λιγότερων θερμίδων, με συνέπεια την απώλεια λίπους, αλλά και μυϊκού ιστού που φθάνει το 50%. Απώλεια ιστού έχει και το μυοκάρδιο και γι’ αυτό σε ακραίες περιπτώσεις, δίαιτες συνδέονται με αιφνίδιους θανάτους», λέει.
Η «συνταγή» για τον καθηγητή είναι απλή. «Τρώμε κανονικά, αλλά λιγότερο, π. χ. αντί για δύο, ένα κομμάτι κοτόπουλο. Το ψωμί είναι προτιμότερο από τα φαστ φουντ, τα τηγανητά και τις τροφές χωρίς διατροφική αξία, όπως είναι πολλά γλυκά, τα αναψυκτικά, τα πατατάκια. Το πρωινό μας δεν πρέπει να έχει βούτυρο. Εχουμε τα φρούτα, το μέλι, το ψωμί».
Για την απώλεια βάρους, προτείνει πέντε γεύματα χαμηλών θερμίδων την ημέρα: καλό πρωινό, μισό ή ένα κουλούρι για δεκατιανό, γεύμα το πολύ όσο το πρωινό, μια κλειστή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς το απόγευμα και δείπνο κατά τις οκτώ, στη μισή ποσότητα του γεύματος.
«Οι συνολικές θερμίδες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 2.000 για έναν πολύ ψηλό άνδρα και τις 1.200 - 1.400 για τους υπόλοιπους και τις γυναίκες. Εννοείται ότι η δίαιτα θα πρέπει να συνδυάζεται με σωματική άσκηση, όπως το βάδισμα τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα».
Ο καθηγητής συνιστά να προτιμάμε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. «Προσοχή στα αμυλούχα και στις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πλάκα σοκολάτας, πατάτες (φούρνου, πουρέ, τηγανητές), άσπρο ψωμί και ρύζι, χυμοί φρούτων από τον αποχυμωτή, καρπούζι, χουρμάδες... Τρως και πεινάς πάλι γρήγορα. Αντίθετα, βοηθούν οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το μαύρο ψωμί, ζυμαρικά με αυγό μαγειρεμένα al dente, ξηρά βερίκοκα, αρακάς, φασόλια, φακές, μήλο, αχλάδι.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλλει σε καλύτερες τιμές ινσουλίνης, σακχάρου και χοληστερίνης, σε σύγκριση με το ηλιέλαιο. Ομως, παρ’ ότι είναι πολύτιμο, σε μεγάλες ποσότητες παχαίνει. Μια κουταλιά της σούπας μπορεί να έχει 100 - 130 θερμίδες. Πρέπει να προσέχουμε, ιδιαίτερα όσοι έχουν συγκεντρωμένο λίπος στην κοιλιακή χώρα. Τα Ω3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από αρρυθμίες και βελτιώνουν τον μεταβολισμό. Γι’ αυτό κυκλοφορούν σε χάπια με σύσταση να τα παίρνουν όσοι έχουν υπερχοληστεριναιμία. Ο αντίλογος είναι ότι τα συμπληρώματα αυτά κάνουν το ίδιο ή λιγότερο καλό στη χοληστερίνη από την κατανάλωση ψαριού τρεις φορές την εβδομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου