Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Τι παπούτσια να βάλω?

Πήρατε την μεγάλη απόφαση και απο αύριο θα αρχίσετε γυμναστήριο. Μπράβο! 
Αλλα... δεν ξέρετε τι παπούτσια να βάλετε...
Ελα μωρέ, θα βάλω εκείνα τα αθλητικά που έχω, που τα βάζω οταν πάμε εκδρομή... εκείνα τα πως τα λένε, που πήρα απο το... ναι βρε, μια χαρά είναι, αυτά που πήρα το 2004 που ήταν της μοδός!

Οχι, οχι, οχι!!!

Στα δύο χρόνια στο γυμναστήριο έχω δεί πολλά σχετικά "εγκλήματα"... μέχρι κάποιο "γνωστό" πρόσωπο να κάνει διάδρομο με... σαγιονάρες. 
Αν διαλέγετε τα παπούτσια σας επειδή είναι ωραία
Αν διαλέγετε τα παπούτσια σας επειδή είναι της μόδας
Αν διαλέγετε τα παπούτσια σας επειδή είναι φτηνά/ακριβά
Αν διαλέγετε τα παπούτσια σας απο το καλάθι του σουπερμάρκετ (ή ακόμα χειρότερα: απο τη λαική)
κάνετε μεγάλο λάθος!
κάνετε ένα λάθος που θα το πληρώσετε με πόνο, τραυματισμούς και άχρηστη κούραση
πόνο και τραυματισμούς στα πόδια, στα γόνατα και στη μέση και άχρηστη κούραση που θα σας κάνει να τα παρατήσετε πολύ σύντομα!

Αλλά έχετε και μια σοβαρή δικαιολογία... οταν πάτε στο κατάλληλο κατάστημα με αθλητικά είδη να αγοράσετε παπούτσια, υπάρχει κάποιος να σας δώσει συμβουλές? να μετρήσει το πόδι σας? να σας πεί για τον βηματισμό και το πάτημα σας? υπαρχει διάδρομος να δοκιμάσετε τα παπούτσια σας?
Μα τι "εξωτικά" πράγματα είναι αυτά που λέω? και όμως, στο αντίστοιχο κατάστημα της τάδε αλυσίδας σε χώρες του πολιτισμένου κόσμου όλα αυτά υπάρχουν! και υπάρχουν διότι σε αυτές τις χώρες οι καταναλωτές (εχμ... εσείς!) έχουν απαιτήσεις!
Οσο περίεργο και αν σας φαίνεται, δεν υπάρχει ένα παπούτσι "κατάλληλο για όλους". Και οι μεγάλες εταιρίες που ασχολούνται με το θέμα βρίσκονται σε έναν αμείλικτο ανταγωνισμό ο οποίος είναι καλός για εμάς: μας προσφέρει καλύτερα προιόντα σε καλές τιμές! 
Και επίσης μας δίνει μια απέραντη ποικιλία να διαλέξουμε. Οχι, δεν μιλάω για το αν θα πάρω παπούτσια άσπρα, μαύρα ή χρυσά. Η ποικιλία έχει να κάνει με τους διάφορους σχεδιασμούς και τις τεχνολογίες που τα τμήματα R&D των εταιριών αναπτύσσουν και ικανοποιούν τις πιό ακραίες επιθυμίες μας.

Για να κάνω τα πράγματα πιό απλά, θα μιλήσω μονο για παπούτσια για το τρέξιμο. Αντίστοιχα θα βρείτε εκατοντάδες επιλογές για οποιαδήποτε άλλη αθλητική ασχολία σας ενδιαφέρει...
Αν πιάσουμε τα παπούτσια για το τρέξιμο, έχουμε επιλογές για το ΠΟΥ τα χρησιμοποιούμε (στίβο, δρόμο, μονοπάτια στο βουνό) αλλά και για το πόσο στηρίζουν το πόδι (cushion, stability, motion control). Τελευταία έχει προστεθεί και μία ακόμα κατηγορία, η free running, δηλαδη παπούτσια που προσομοιάζουν το τρέξιμο χωρις παπούτσια!


Το βασικότερο κριτήριο για να διαλέξετε παπούτσια για τρέξιμο είναι το "πάτημα" που κάνετε (ή "pronation", δηλαδή ο τόπος με τον οποίο πατάτε στο έδαφος και το πως κυλάει το πόδι μέχρι να το αφήσετε. Ο ευκολότερος τρόπος να διαπιστώσετε το πάτημα σας είναι να πάρετε ένα χρησιμοποιημένο παπούτσι και να δείτε πως έχει φαγωθεί το "τακούνι".

  • Αν το τακούνι δεν είναι φαγωμένο ή αν είναι φαγωμένο ομοιόμορφα ή αν είναι φαγωμένο στο κέντρο, τότε έχετε ουδέτερο πάτημα (neutral pronation)
  • Αν το τακούνι είναι φαγωμένο στην εξωτερική πλευρά, τότε έχετε πάτημα με υποπρηνισμό (underpronation)
  • Αν το τακούνι είναι φαγωμένο στην μέσα πλευρά, τότε έχετε πάτημα με υπερπρηνισμό (overpronation)
Μπορείτε να βρείτε διάφορα επεξηγηματικά βιντεάκια εδώ

Ανακεφαλαιώνοντας: φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου