Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

2500 Χρόνια Μαραθώνιος Δρόμος!

Εχουν περάσει 2500 χρόνια απο το "ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ!" του Φειδιππίδη, αυτή τη κραυγή χαράς και απόγνωσης που πάντα με συγκινούσε. Αυτός ο δρομέας της ιστορίας δεν είναι απλά ο πρώτος μαραθωνοδρόμος, είναι πολλά περισσότερα...
Ο Φειδιππίδης (ή Θέρσιππος κατα άλλους) ήταν ένας απο τους ελίτ δρομείς της εποχής του. Ετρεξε την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη (περίπου 250 χιλιόμετρα) χωρίς στάση, για να καλέσει τους Σπαρτιάτες να τιμήσουν την υπόσχεση τους οτι θα συμπαρασταθούν στην Αθήνα όταν υπάρξει κύνδυνος απο τους Πέρσες, πήρε την απάντηση απο τους Σπαρτιάτες, που του είπαν οτι θα έρθουν αλλά αφού τελειώσει η ιερή εβδομάδα, γύρισε αμέσως πίσω, πολέμησε στην μάχη του Μαραθώνα ως οπλίτης, κουβαλώντας την ασπίδα του για ώρες και έτρεξε τα 40 χιλιόμετρα μέχρι την αγορά της Αθήνας, οπου άφησε την τελευταία του πνοή.
Και εγώ κουράζομαι να τρέξω μία ώρα...


Απο το 490 πΧ μέχρι το 2010 μΧ είναι μόλις 2500 χρόνια, τα οποία και γιορτάζουμε φέτος με τον μαζικότερο "κλασσικό" μαραθώνιο δρόμο όλων των εποχών. Απο τους 25 δρομείς του πρώτου Μαραθωνίου της "μοντέρνας εποχής", στους Ολυμπιακούς του 1896, έχουμε φτάσει στις 12.000 συμμετοχές στον αγώνα της Κυριακής.


Η διαδρομή, από 40 χιλιόμετρα το 1896 (γέφυρα εξω απο το χωριό του Μαραθώνα μέχρι το καλλιμάρμαρο) έγινε 42 χιλιόμετρα και 192 μέτρα το 1908 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Ολυμπιακών του Λονδίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δρομείς αφήνουν τον κεντρικό δρόμο (Λ.Μαραθώνος), κάνουν έναν γύρο γύρω από τον "τύμβο" και επιστρέφουν στον κεντρικό δρόμο για να συνεχίσουν.


Ο μοναδικός Αμερικάνος που συμμετείχε στον πρώτο εκείνο μαραθώνιο (Αρθουρ Μπλέηκ), ο οποίος εκατέλειψε απο εξάντληση στο 22ο χιλιόμετρο, διοργάνωσε την επόμενη χρονιά τον μαραθώνιο της Βοστώνης, που είναι ο πιό ιστορικός μαραθώνιος μετά τον "Κλασσικό"


Φυσικά, σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμηθώ τον Σπύρο Λούη, τον πρώτο νικητή της διαδρομής, που κάλυψε τα 40 χιλιόμετρα σε τρείς ώρες (παρά ένα λεπτό και 10 δευτερόλεπτα).


Σημερα υπάρχουν πάνω απο 300 αναγνωρισμένοι μαραθώνιοι. Το ρεκόρ του Χαιλέ Γκεμπερσελασσιέ στον μαραθώνιο του Βερολίνιου το 2008 ήταν 2 ώρες, 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ του Κενυάτη Πωλ Λεκούρα στην κλασσική διαδρομή είναι 2:12.42 από το 2008. Ο ταχύτερος έλληνας στην κλασσική διαδρομή παραμένει ο Νίκος Πόλιας με 2:18.38 απο το 1998, που έχει κερδίσει άλλες 3 φορές.



1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλά τα λές, αλλά εσύ θα τρέξεις; Τέτοιον μαραθώνιο δεν πρέπει να τον αφήσεις!! Καλή επιτυχία και αν τρέξεις θα τα πούμε εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή