Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ιστορίες διατροφικής τρέλλας: Το γάλα

Δεν ξέρω αν θυμάστε τις εποχές που η κάθε γειτονιά είχε το γαλατάδικο της, το οποίο ήταν πρατήριο κάποιας τοπικής  εταιρίας συλλογής και τυποποίησης, τις εποχές που όλο το γάλα ήταν φρέσκο και ντόπιο, τα γιαούρτια είχαν πέτσα και δεν έβρισκες βούτυρο στον μπακάλη... Αυτές οι εποχές της αθωότητας (αλλά και του νερωμένου γάλακτος) έχουν περάσει εδώ και πολλά χρόνια, εκει στις αρχές του 80.
Ως χώρα δεν ειμαστε αυτό που θα έλεγες "γαλακτοπαραγωγική χώρα" όπως πχ είναι η Ολλανδία ή η Γερμανία, όπου βλέπεις ατελείωτα λιβάδια με αγελάδες ως μέρος του τοπίου. Παλιότερα, ίσως να έβλεπες κοπάδια με πρόβατα σε συγκεκριμένες περιοχές. Ομως για κάποιο λόγο έχουμε ακούσει για καρτέλ γαλακτος, πολεμο τιμών στο γάλα, συνεχείς εξαγορές στις γαλακτοβιομηχανίες κλπ, κατι που μας λέει οτι το γάλα (και τα προϊόντα του) είναι Big Business στη χώρα μας. 
Εκει στα μέσα του 80 είχαμε τον πρώτο μεγάλο πόλεμο για το γάλα, όταν η ΦΑΓΕ εισέβαλε στην αγορά με το ΤΟΤΑΛ και κατ'ουσία δημιούργησε το Greek Yogurt. Πολύ σύντομα είχαμε τον πόλεμο ΔΕΛΤΑ-ΦΑΓΕ για το γιαούρτι και τον πόλεμο ΔΕΛΤΑ-ΕΒΓΑ-ΑΓΝΟ για το γάλα. Ειχαμε πια περάσει στην "βιομηχανική εποχή".
Τεράστια διαφημιστικά μπάτζετ μας έπεισαν να τρώμε γιαούρτι και να πίνουμε γάλα και χυμούς, να βάζουμε κρέμα γαλακτος στα φαγητά μας, να τρώμε παγωτά κλπ, δημιουργώντας μια αγορά από το πουθενά, η οποία αγορά από τότε μεγαλώνει με ρυθμούς 3-5% το χρόνο

Εμμμ... όλη αυτή η ζήτηση πρέπει να καταναλώνει πολύ γαλα... γίναμε ξαφνικά γαλακτοπαραγωγική χώρα? γεμίσαμε λιβάδια με αγελάδες? 
Οχι. Γεμίσαμε "φάρμες" με αγελάδες, οι οποίες καλύπτουν μόλις το ένα τρίτο από την ζήτηση σε γάλα. Το υπόλοιπο γάλα είναι (φυσικά) εισαγόμενο. 
Και επειδή το γάλα είναι ένα φυσικό προϊον και χαλάει πολύ εύκολα, η μεταφορά του κοστίζει, καθώς πρέπει να μεταφερθεί με ειδικά βυτία-ψυγεία... 
εκτός και αν βρούμε καποια "κόλπα" που να κάνουν την μεταφορά και αποθήκευση ευκολότερη. Ετσι λοιπόν το γαλα εισάγεται ως:
  • κατεψυγμένο (σε παγοκολώνες) από γειτονικές χώρες, κυρίως απο την FYROM και τη Βουλγαρία
  • συμπυκνωμένο (εβαπορέ) και όχι μόνο σε κονσέρβα
  • υψηλής παστερίωσης, κυρίως από τη Γερμανία αλλά και από Ρουμανία
  • μακράς διαρκείας, απο Βέλγιο και Ολλανδία, αν και έχω δεί και Ιταλικό και Ισπανικό
  • αφυδατωμένο (σκόνη) από πολλά μέρη, ακόμα και απο την... Αργεντινή
  • φρέσκο από γειτονικές χώρες, FYROM, Βουλγαρία και Τουρκία
Επειδή λοιπόν η νομοθεσία επιβάλλει το φρέσκο γάλα να είναι φρέσκο, δηλαδή να το πάρουμε απο την αγελάδα, να το επεξεργαστούμε και να το πουλήσουμε σε 3-5 ημέρες, οι περισσότερες απο τις "άλλες" αναγκες καλύπτονται από το εισαγόμενο γάλα.
Παλιότερα η νομοθεσία ήταν αρκετά "σκιώδης" και φυσικά οι γαλακτοβιομηχανίες έκαναν ότι μπορούσαν για να εκμεταλευτούν τις νομικές τρύπες, τρύπες τόσο μεγάλες που χωρούσε νταλίκα να περάσει από μέσα. Μερικά παραδείγματα:
  • Γιαούρτι 100% ελληνικό: Το γιαούρτι, οχι το γάλα...
  • Γιαούρτι απο ελληνικό γάλα: ... σε σκόνη
  • Γιαούρτι με ελληνικό γάλα: έχει μίγμα απο διάφορα γάλατα, κάπου μέσα έχει και λίγο ελληνικό
  • Γιαούρτι φτιαγμένο με γάλα απο τις φάρμες μας: οι οποίες όμως βρίσκονται στην FYROM, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Παράγεται στη Ρουμανία.
  • Γιαούρτι από  φρέσκο γάλα: φρέσκο γάλα και πάλι απο FYROM, Βουλγαρία και Τουρκία
  • Γιαούρτι με φρέσκο γάλα: κάπου μέσα στο χαρμάνι έχει και λίγο φρέσκο γάλα
  • Γιαούρτι απο γάλα προέλευσης 100% ελληνικό: Φέραμε τις αγελάδες απο την FYROM και τις αρμέξαμε ή είναι το γάλα ελληνικό αλλά είναι σε σκόνη και το στείλαμε στο εργοστάσιο μας στην Ρουμανία 
  • Γιαούρτι: παραγεται στην Eλλάδα: Το εργοστασιο μας είναι στην Ελλάδα, αλλά το γάλα έρχεται από τη Γερμανία και άλλα μακρυνά μέρη
Με λίγα λόγια, αν το γιαούρτι δεν αναγράφει ΡΗΤΩΣ οτι πρόκειται για γιαούρτι που παράγεται στην Ελλάδα απο 100% φρέσκο ελληνικό γάλα, δεν είναι.
Τώρα που οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να συμμορφώνονται με τον νέο νόμο (αφου έφαγαν μερικά χοντρά πρόστιμα) βλέπουμε να ξεφυτρώνουν πάνω στις συσκευασίες ετικέτες και εκτυπώσεις του τύπου "γάλα προέλευσης Γερμανίας" κλπ 

Γιαυτό, οπώς έγραψα παλιότερα ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΤΕΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου