Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Σήκω απο τον καναπέ επιτέλους!

Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να πείσει κανείς τον εαυτό του να αλλάξει τις συνήθειες της τεμπελιάς και του βολέματος στην πολυθρόνα. Ημουν στο ίδιο σημείο και το "σκεφτόμουν" για πολύ καιρό. Αλλα το δυσκολότερο δεν είναι να ξεκινήσεις, είναι να συνεχίσεις...


Ιδου λοιπόν μερικά κόλπα που θα σας "σπρώξουν" να συνεχίσετε:

  • Προγραμματίστε την άσκηση μέσα στην ημέρα: Η άσκηση πρέπει να έχει προτεραιότητα. Μην αφήσετε τίποτα να μπεί ανάμεσα σε σας και την άσκηση σας. Η άσκηση είναι (σημαντικότατη) επένδυση χρόνου στον εαυτό σας. Βρείτε έναν τρόπο για να μην το αναβάλετε!
  • Να ξέρετε τα όρια σας: Κάθε άσκηση είναι δύσκολη (αυτός είναι και ο λόγος που έχει αποτέλεσμα). Το τρέξιμο μπορεί να είναι δύσκολο και απογοητευτικό, γιαυτό ξεκινήστε με περπάτημα. Αν έχετε HR Monitor, να το συμβουλεύεστε (δείτε το άρθρο για τα training zones πιό κάτω...). Αν δεν έχετε HR Monitor, είναι μια καλή επένδυση...
  • Ορίστε εφικτούς στόχους και αναθεωρήστε μόλις τους κατακτήσετε. Γράψτε τους στόχους σας και κολλήστε το χαρτί πάνω στο ψυγείο. Ανακοινώστε τους στόχους σας στους φίλους σας. Δεν ξέρετε πόση ώθηση θα πάρετε από τα σχόλια τους... αν είναι θετικά θα σας δώσουν ώθηση... αν είναι αρνητικά θα σας δώσουν πείσμα να τους διαψεύσετε. Στην αρχή ο στόχος μου ήταν να μπορέσω να παρπατήσω για 20 λεπτά στο 6,5 με ανηφόρα στο 2!
  • Διασκεδάστε το! Η άσκηση δεν πρέπει να είναι βάσανο! Δεν σας αρεσουν τα γυμναστήρια? Βγείτε μια μεγάλη βόλτα στη θάλασσα, περπατήστε στο βουνό, περπατήστε στα αξιοθέατα της πόλης. Καντε το ίδιο τρέχοντας! Για μένα διασκέδαση είναι να έχω καλή μουσική στο iPod μου (τι να πω, ικανοποιούμαι εύκολα...)
  • Ασκηση με παρέα: αν μπορείτε, βρείτε κάποιον και κάντε την άσκηση παρέα. Ο ένας θα σπρωχνει τον άλλο. Ανταλλάξτε εμπειρίες με τυχαίες γνωριμίες στο γυμναστήριο. Βγείτε με παρέα για ποδήλατο, για περπάτημα, για τρέξιμο.



Η άσκηση είναι καλή, το ξέρουμε πια... Γιατί όμως το τρέξιμο είναι η καλύτερη άσκηση? 

  • Το τρέξιμο καίει θερμίδες. Εφόσον δεν μπορείτε να κάνετε cross country σκι και δεν υπάρχει τρόπος να κολυμπήσετε μια ώρα κάθε μέρα, το τρέξιμο είναι οτι καλύτερο... Εχω κάψει σχεδόν 220.000 θερμίδες μόνο απο τρέξιμο τον τελευταίο χρόνο! Αυτά είναι περισσότερα απο 20 κιλά αηδιαστικού λίπους!
  • Το τρέξιμο ανεβάζει τον μεταβολισμό. Κάθε άσκηση οταν γίνεται σωστά ανεβάζει τον μεταβολισμό, επειδή το σώμα επισκευάζει τους ταλαιπωρημένους μυς (τους «δυναμώνει» οπως θα έλεγε η γιαγιά σας). Η ευκολότερη άσκηση είναι το τρέξιμο αλλά είναι απο τις ασκήσεις στις οποίες συμμετέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό απο τους μυες σας
  • Αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας. Το τρέξιμο είναι μια διαδικασία με αρχή και τέλος, οπότε τρέχοντας κατακτούμε τους στόχους μας (γιαυτό να βάζετε εφικτούς στοχους) Ξέρω ότι αισθάνομαι καλύτερα για τον εαυτό μου μετά από ένα τρέξιμο. Επίσης, το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να «ξεφύγουμε» από όλα τα άλλα, ιδίως ένα τρέξιμο μέσα σε όμορφα μονοπάτια.
  • Το τρέξιμο κάνει καλό: Δυναμώνει την καρδιά, οπότε μειώνει τον κινδύνου καρδιακής προσβολής, μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και αυξάνει το ποσοστό της «καλής», οπότε καθαρίζουν οι αρτηρίες και έχουμε μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, φυσικά η αυξημένη αυτοεκτίμηση μειώνει στρές και κατάθλιψη κλπ κλπ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου