Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τα σημερινά 10k

Επιτέλους, τα κατάφερα και πάλι και έτρεξα 10k. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έκανα και τον καλύτερο χρόνο μέχρι τώρα. Δεν ήταν μεγάλη η βελτίωση, αλλά ήταν βελτίωση. Και το κυριότερο, δεν "ξεπατώθηκα" για να το κάνω, κάτι που μου δίνει ελπίδες για καλύτερο χρόνο την επόμενη φορά.


Αυτη την εβδομάδα κατάφερα να τρέξω 2,4k την δευτέρα, 2,4k την Τρίτη, 5k την Πέμπτη και 10k σήμερα. Επίσης συμπλήρωσα με 20m στατικό ποδήλατο και 20m stepper. Ειναι φανερό οτι όσο ανεβάζω την διάρκεια και την ποιότητα της προπόνησης, τόσο καλύτερα και ευκολότερα γίνονται οι αποστάσεις, αρκει βέβαια να μην το παρακάνω.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνω Δευτέρα και Τρίτη απο 3,2k, αλλά δεν με βλέπω να καταφέρνω τα 5k της Πέμπτης... Θα δούμε...
Μπορώ πάντως να με σπρώξω λίγο περισσότερο, καθώς η πιο κάτω εβδομάδα έχει ταξίδι και αποχή απο προπόνηση... (αν και με περιμένει πολύ περπάτημα)


Με έχει βοηθήσει πολύ το νέο μου Polar RS400 και το footpod. Τι είναι αυτό? είναι ενας αισθητήρας που τον φοράω πάνω απο το παπούτσι και μετράει τον βηματισμό. Αυτό με βοηθάει να έχω σταθερό ρυθμό, κατι που ήταν πρόβλημα παλιότερα, καθώς ανεβοκατέβαζα ρυθμό στο άσχετο, κατι που με κούραζε. Τώρα πιάνω εναν καλό και σταθερό ρυθμό και τον παρακολουθώ μέσω του Polar, χωρίς να βασίζομαι στο πόσο με κουράζει αλλά σε αντικειμενικές μετρήσεις.
Σημερα έπιασα απο νωρίς εναν σταθερό ρυθμο στα 10Km/h και συνέχισα σταθερά σε σχεδόν όλη τη διαδρομή, χωρίς να πιεστώ και χωρίς να "κουραστώ" στην αρχή και να μην έχω δυνάμεις μετά.
Γνωρίζοντας οτι μπορώ να βγάλω 10k στα 10, τις άλλες μέρες μπορώ να ξεκινήσω τα 3,2k σε 10,5 ή και 11 και να ανεβάσω προς το τέλος ακόμα περισσότερο.
Ενα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι οτι αυτή τη φορά έκανα 2-3 λεπτά περπατητό ζέσταμα στην αρχή αντί να ξεκινήσω αμέσως το "πιλάλημα", που από οτι είδα, βοηθάει στη διάρκεια και φέρνει την κούραση αργότερα.


Ενα σημείο που πρέπει ισως να διερευνήσω είναι πως γίνεται να μη κουράζονται/πονάνε τα πόδια μου, αλλά να ανεβαίνουν οι σφιγμοί μου στην "κόκκινη" ζώνη, η οποία ζώνη καθορίζεται απο την ηλικία. Μήπως θα έπρεπε να ακολουθώ τις ζώνες μικρότερης ηλικίας? Το λέω αυτό γιατι η δική μου "κοκκινη" ζώνη που ξεκινάει στους 160 σφυγμούς δεν με "κουράζει" υποκειμενικά, απλά ακολουθώ τις ενδείξεις του Polar και φρενάρω για να μην κινούμαι στα "κοκκινα". Νιώθω να "κουράζομαι" σε πολύ εντονώτερους ρυθμούς, οταν πχ στο τέλος μιας άσκησης κάνω ένα sprint για 400 μέτρα και ανεβαίνω πάνω απο τους 170.


Για να δούμε "εν τροχάδειν" (χαχαχα!!!) το σημερινό τρέξιμο.
Σήμερα φόρεσα και πάλι τα adizero (adidas) Boston. Τελικά αυτά τα παπούτσια όποτε τα φοράω με βοηθάνε να τρέξω καλύτερα τα 10k.
Τα πρώτα 5k άνετα και ευχάριστα, σε "αργό" αλλά σταθερό ρυθμό, πέρασαν χωρίς να τα καταλάβω. Ξεκίνησα με περίπου 400 μέτρα έντονο περπάτημα για ζέσταμα και συνέχισα σε καλό ρυθμό, μετρώντας τους διάφορους "σταθμούς" στην πορεία... τα 2,4, τα 3,2, τα 4 και τα 5. Σύντομο κατέβασμα για περίπου 200 μέτρα για να ελεγξω τους σφυγμούς και να τους κατεβάσω.
Αλλα 2,5k χωρίς πρόβλημα (εκτός απο τον... ιδρώτα), άλλο ένα σύντομο κατέβασμα. Στα τελευταία 1600 μέτρα ήθελα αρχικά να ανεβάσω τον ρυθμό μου, αλλά με σταμάτησε η έλλειψη καπέλου και ο ήλιος που άρχισε να με ενοχλεί. Πρίν το καταλάβω πέρασαν και αυτά. Σε κάποιο σημείο άρχισα να μετράω βήματα ανα 100 μέτρα (40 είναι) και σε κάποιο άλλο σημείο με έπιασα να οργανώνω "ανοίγματα" όπως τα διάβασα στο πρόγραμμα προπόνησης που συμβουλεύομαι (αλλά ΔΕΝ ακολουθώ...).


Θα αρχίσω να ακολουθώ σοβαρά το πρόγραμμα αυτό αμέσως μετά τις γιορτές, μήπως καταφέρω να βελτιώσω τους χρόνους μου που έχουν μείνει πανω-κατω στα ίδια απο το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου