Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΛΒΑΔΕΣ

Ηρθε η εποχή του Χαλβά! Ηδη σε πολλά ράφια βλέπουμε απλωμένους τους "χαλβάδες του μπακάλη" όπως λέγονται για να τους ξεχωρίζουμε από τον "Πολίτικο" ή τον "Χαλβά Φαρσάλων".
Ο Χαλβάς, αυτή η λαχταριστή μεσανατολική λιχουδιά που μας ήρθε με τους έλληνες της Ιωνίας, είναι μια εξαιρετική τροφή, φτιαγμένη από Ταχίνι - που είναι απλά καβουρδισμένο και τριμμένο σουσάμι με το λάδι του - και Ζάχαρη, σωστά?

ΛΑΘΟΣ!!!

Δυστυχώς, ΟΛΟΙ (η μάλλον "σχεδόν" όλοι) οι χαλβάδες του εμπορίου είναι φτιαγμένοι με Ταχίνι και HFCS! Εχουμε μιλήσει παλιότερα για τον διατροφικό εφιάλτη που λέγεται HFCS και παρουσιάζεται ως "σιρόπι γλυκόζης - φρουκτόζης"
Εψαξα! Εστειλα e-mail! Κάποιοι είχαν την ευγένεια να μου απαντήσουν, άλλοι απλά με αγνοήσανε. Ως πρώτο σχόλιο εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι όποια εταιρεία έχει (δήθεν) πιστοποίηση ISO και ΔΕΝ απαντάει στις ερωτήσεις του καταναλωτικού κοινού, παραβιάζει το ISO και θα πρέπει να της ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ η πιστοποίηση!
Η ευκολία του HFCS (και η "οικονομία") έχει σπρώξει πολλούς επιχειρηματίες να το χρησιμοποιήσουν. Δυστυχώς, δεν θα έπρεπε σε κάποιον που βάζει αυτή την αηδία στα προϊόντα του να χρησιμοποιεί όρους όπως "παραδοσιακός", "γνήσιος", "αγνός", ακόμα και "χειροποίητος". Είμαι σίγουρος ότι ο παππούς του όταν έφτιαχνε χαλβά και του έδωσε την συνταγή ΔΕΝ χρησιμοποιούσε την αηδία που ονομάζεται "σιρόπι γλυκόζης - φρουκτόζης".

Πρώτος και καλύτερος ο κυρίαρχος της αγοράς, ο "Μακεδονικός". Κατασκευάζεται απο την οικογένεια Χαϊτογλου. Το μεγάλο πρόβλημα με αυτόν είναι οτι η ΙΔΙΑ εταιρεία είναι επίσης και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας HFCS! 
Εστειλα το mail μου και μου απάντησαν (μπράβο τους!). Μου έστειλαν μάλιστα και ένα πιστοποιητικό που βεβαιώνει οτι το HFCS που χρησιμοποιούν παράγεται απο πιστοποιημένες καλλιέργειες οι οποίες δεν περιέχουν μεταλλαγμένα και κάποιες απο αυτές είναι και βιολογικές.
Αυτο το χαρτί είναι αντίστοιχο σαν να μου έχει στείλει η BP μια βεβαίωση οτι το πετρέλαιο μιας πετρελαιοκηλίδας προέρχεται απο πιστοποιημένες πετρελαιοπηγές!
Σε όλο τον πλανήτη ΓΗ, όλο το καλαμπόκι που καλλιεργείται βιομηχανικά προέρχεται από υβρίδια καλαμποκιού, τα οποία ΔΕΝ φυτρώνουν αν δεν υποστούν ειδική ενεργοποίηση από χημικούς καταλύτες. Πρόκειται λοιπόν για τα πρώτα "γενετικά τροποποιημένα - μεταλλαγμένα" είδη τα οποία κυκλοφόρησαν πριν από 30 περίπου χρόνια. Το να μιλάμε για "βιολογικά" καλλιεργημένα ή "μη μεταλλαγμένα" υβρίδια καλαμποκιού, είναι σαν να μιλάμε για "καλές" ποιότητες καρκίνου ή να εξετάζουμε την "συνεισφορά στην υγεία" του τσιγάρου!
Τέλος πάντων, επειδή είχαν την καλοσύνη να μου απαντήσουν, εξήγησα σε αυτόν που μου απάντησε οτι έχω πρόβλημα με την χρήση HFCS. Απο ότι κατάλαβα, και εκείνος γνώριζε για το θέμα, κατάλαβε οτι δεν μιλάει με κάποιον άσχετο "οικολόγο" και μου υπέδειξε οτι έχουν λανσάρει σειρά χωρίς HFCS, την σειρά ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ με μέλι. Τον ευχαριστώ πολύ και μου έχει δώσει μια (έστω και προσωρινή ) λύση

Πάμε παρακάτω: 
  • Χαλβάς ΧΑΛΒΑΤΖΗ. Σε πολύ όμορφη συσκευασία, χάρτινη, με ωραίο κείμενο κλπ. Δεν μου απάντησαν ποτέ. Κρίμα, γιατί δείχνει οτι έχουν κάνει πολλή δουλειά για να ανοίξουν την αγορά. HFCS και αυτός.
  • Χαλβάς ΟΛΥΜΠΟΣ. Το δείγμα που δοκίμασα είχε "μπαγιάτικη" γεύση και υφή σαπουνιού. Και φυσικά HFCS
  • Χαλβάς ΑΤΤΙΚΗ. Με μέλι. Εχουν και χωρίς μέλι. Απο παλιά ειχα αμφιβολίες για το συγκεκριμένο μέλι "βιομηχανικής" παραγωγής και το απέφευγα... ενα μέλι που δεν "ζαχαρώνει" είναι πάντα ύποπτο για μένα. Pass...
  • Χειροποίητος Χαλβάς Βεροίας ΚΑΝΔΥΛΑΣ. Με HFCS και αυτός! Ακόμα και ο "βιολογικός" τους.
  • Χαλβάς "Μαστιχάτος" ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ από τη Δράμα. Ζητώωωω!!!!! Επιτέλους ενας χαλβάς χωρις HFCS!!! Τον στέλνει και με currier! 
  • Χαλβάς Δραπετσώνας ΚΟΣΜΙΔΗ - ΓΑΒΡΙΛΗ. Εξαιρετικός, αλλά πρέπει να πάτε μέχρι την Δραπετσώνα και να τσακωθείτε με τους άλλους πενήντα που είχαν την ίδια ιδέα. Μέχρι να φτάσετε στο γκισέ, έχει τελειώσει...
  • Τελευταίο άφησα τον Χαλβά απο την Ταχινοποιία Τζελεπίδου. Πρέπει να έχετε γνωστό στην Κομοτηνή να περάσει να αγοράσει ένα "ταπεράκι" και να σας το στείλει!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου